Konst/Design
Alvar Aalto, karmstol för Paimio Sanatorium, modell 31, 1930-tal. (Alvar Alto, Paimio Armchair model, 1930’s)
Foto: Rauno Traskelin

Hundra år av finsk design

ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling

20 juni - 29 oktober 2017
Nationalmuseum design, våning 4 • Fri Entré

I utställningen Hundra år av finsk design –ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling speglas den framväxande nationen Finland från sekelskiftet 1800/1900 och fram till idag. Den unika samlingen av design- och konsthantverksföremål av finska formgivare, konstnärer och arkitekter har i den här omfattningen aldrig tidigare visas för en stor publik.

Rafaela Seppälä-Forsblom och Kaj Forsblom har samlat designföremål och konsthantverk av finska formgivare, arkitekter och konstnärer sedan i början av 2000-talet. Utställningen visar cirka 200 föremål av 28 formgivare: möbler, armaturer, glas, keramik, textil och konstföremål av bland andra Alvar Aalto, Maija Isola, Toini Muona, Gunnel Nyman, Ristomatti Ratia, Eliel Saarinen, Timo Sarpaneva, Paavo Tynell och Tapio Wirkkala. Välkommen!

In english:

The exhibition Hundred Years of Finnish Design – From the Rafaela & Kaj Forsblom Collection reflects the growth of the Finnish nation from the turn of the century 1800/1900 right up until today. The unique collection of design artefacts and applied art by Finnish designers, artists and architects has never previously been shown on this scale to a larger audience.

Rafaela Seppälä-Forsblom and Kaj Forsblom have collected designer artefacts and applied art by Finnish designers, architects and artists since the early 2000s. The exhibition features some 200 pieces by 28 designers: furniture, light fittings, glassware, ceramics, textiles and art objects by among others Alvar Aalto, Maija Isola, Toini Muona, Gunnel Nyman, Ristomatti Ratia, Eliel Saarinen, Timo Sarpaneva, Paavo Tynell och Tapio Wirkkala. Welcome!

Gunnel Nyman, vas, 1951 (Gunnel Nyman, Purple Ball Vase, 1951)
Alvar Aalto, Karhula vas, 1937 (Alvar Aalto , Karhula Vase, 1937.)
 Kaj Franck, vas, KF 240 (Kaj Franck, vase, KF 240 )
 Alvar Aalto, pall, modell 609, 1947 (Alvar Aalto, stool, model 609, 1947)