Konst/Design
En kopia av designerns hjärna, från en MR-skanning, bearbetad via en 3D-skrivare, blev en ovanlig lampskärmdesign. MyBrain, 2007
Foto: Helén Pe

I huvudet på Alexander Lervik, designer

6 april - 5 augusti 2018
Galleri 3 •

Humor, innovation, passion, bångstyrighet och intensitet. Med ett konceptuellt tänk, nya uppfinningar och oväntade samarbeten har Alexander Lervik ett formspråk som är unikt. "I huvudet på Alexander Lervik, designer" är årets stora designutställning på Kulturhuset Stadsteatern.

Sedan Alexander Lervik (född 1972) utexaminerades från Beckmans Designhögskola i Stockholm 1998 har han minst sagt varit produktiv. Han har strävat efter att skapa produkter som sticker ut, som blir en "snackis" på designmässan i Milano, men som samtidigt förstås har en funktion. Men det är inte alltid formen följer funktionen.

Alexander Lervik är en sann entreprenör med en uppfinnares fantasi och enträgenhet. Inte sällan föds idéerna ur en experimentell lek med material, eller tar avstamp i nästintill existentiella frågor, som "hur skapar man en lampa som skänker mörker?". Mörkret är för övrigt ett tillstånd som Alexander Lervik skyr. Den nordiska mörka årstiden skapade en ångest som dök upp i sena tonåren och som gjorde vardagen minst sagt  komplicerad. Men med åren har Alexander Lervik lärt sig att hantera det mörka, vänt det negativa till något positivt. Inte för inte är han fascinerad av att skapa ljus för att tränga undan dunklet.

Utställningen "I huvudet på Alexander Lervik, designer" är en retrospektiv som spänner över tjugo år. Välkommen in i Alexander Lerviks värld, som omfattar allt från fågelbon och hissar till konferensmöbler, vardagsbestick och mörkt ljus.

Våra guidade visningar ger en fördjupning och inblick i hur Alexander Lervik tänker och arbetar. Välkommen att ansluta! Vill Du boka in en grupp så hör av dig till visningar@stadsteatern.stockholm.se.

Alexander Lervik (född 1972) finns representerad i ett flertal olika samlingar, bland annat hos Nasjonalmuseum Oslo, Röhsska museet i Göteborg och Nationalmuseum i Stockholm.

Utställningen är producerad av Kulturhuset Stadsteatern.

Read about Being Alexander Lervik, designer in English.

Press

"En självanalys av detta slag skulle kunna bli pretentiös, här känns den helt ärlig". /DN

"Lekfull Alexander Lervik i ny utställning"
/Allt om Stockholm

Intervju i TV4 Nyheterna:

Visningar

Våra visningar ingår i utställningens entréavgift. Ingen föranmälan behövs. Läs mer om våra visningar här >

Tisdagar kl. 12:30
Juni: 19/6
Juli: 3/7

Söndagar kl. 14:00 (på svenska):
Juni: 17/6
Juli: 1/7 & 15/7

Guided tours at. 15:00 on Sundays (in English):
June: 17/6
July: 1/7 & 15/7

Entrépriser
Ordinarie 100 kr. Pensionär 80 kr. Studerande fr.o.m. 26 år 80 kr. Arbetssökande 50 kr. Fri entré t.o.m. 25 år. Biljetten gäller även för utställningen Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten samma dag.
Fri entré på måndagar.

I förgrunden: Ångest, 2018. Skulptur i svart marmor med 10 lysande glaskulor. I bakgrunden: Ego, 2018. Installation med ljusgungan Sense, hjärnor gjutna i plast (förlagan är Alexander Lerviks egen hjärna).
Detalj ur Dit ljuset leder, 2018. Konstglasprojekt i samarbete med musikern och låtskrivaren Eva Dahlgren.
Spike, 2013. Stol i metall och trä, begänsad upplaga.
Brighthandle, 2001. Lysande handtag.
Kreativitet, 2018. Installation bestående av 57 delar av lampan Luna.
I förgrunden: Lathet, 2018. Skulptur i vit marmor, fåtölj och 35 hantlar. I bakgrunden: Tio pallar – Tio årtionden, 1998. Examensprojekt, Beckmans designhögskola.
Hjärnmatta, 2018. Textil matta ritad efter mönstret i Alexanders hjärna.
I förgrunden: Fotografier, från Scandinavian Light Senses, 2017, av Brendan Austin vars bilder visade objekt med ljus designade av Alexander Lervik. I bakgrunden: Detalj ur Dit ljuset leder, 2018. Konstglasprojekt i samarbete med Eva Dahlgren.

Öppettider Gallerier

Måndag 15–18 (fri entré)
Tisdag–fredag 11–18
Lördag–söndag 11–16

Stängt på midsommarafton (22/6) & midsommardagen (23/6).