×
En del av Stockholms stad
Vällingby
Tala Med tillsammans med StreetGäris
Foto: Ailin Mi

Arkiverat evenemang:

TALA MED

En lyssnarserie med Streetgäris


19 februari 18:00 - 30 november 20:00
Fri Entré


Tala med är en lyssnarserie där de som berörs av ämnet får forma samtalet. För att på en trygg plattform prata om frågor som ofta lyfts och diskuteras av andra, men sällan av de berörda.

StreetGäris

StreetGäris är en intersektionell rörelse med fokus på feministiska och antirasistiska frågor. Föreningen är separatistisk för kvinnor och  icke-binära och har ett nätverk på Facebook med över 3000 medlemmar. Syftet med gruppen är att bryta barriärer och ge kraft till varandra genom  inspiration, kunskapsutbyte och syskonskap. StreetGäris tror på att våga prata med varandra och gör det genom att  lyssna och genom att skapa trygga plattformar där intresset för samtalet är genuint.

Nästa samtal: Att vara Same i Sverige i dag 14 november. 

Moderator

Merethe Kuhmunen
Merethe är uppvuxen och från Suijavaara utanför Karesuando. Hon har bott i Kiruna å Jokkmokk innan hon förra hösten flyttade till Uppsala eftersom hennes flickvän bor där. Jobbar som journalist för Sameradion som är en del av Sverigesradio. Merethe är intresserad av samiska och feministiska frågor, naturen, duodji (samisk slöjd) men är också väldigt intresserad av utveckling av duodji så att alla samer inkluderas. På fritiden, förutom att hänga med sambon, vänner och deras djur, sjunger hon i Uppsalas feministkör.

Panel

Ida Inga
Ida kommer från Jokkmokk och har bott i Stockholm i sju år. Till vardags är hon projektledare på Jusek. Ida är uppvuxen i Jokkmokk där hon gick samiska programmet på gymnasiet, innan hon flyttade och pluggade vidare. Hennes rötter är från Båstavárri som ligger i Baste Cearru sameby. 2017 kandiderade Ida till Sametinget för Sámiid Riikkabellodat, mycket för att hon tycker det behövs föryngring där. 

Johanna Tjäder
Johanna kommer från Staare (Östersund) men bor i Stockholm sedan 11 år. Hon jobbar som handläggare på Försäkringskassan och aktiv medlem i Stockholm sameförening. Just nu är hon engagerad i samråd med Stockholm stad inför att de mest troligt blir förvaltningskommun 2019. Hon är intresserad av samisk språkpolitik, speciellt för barn i och med att hon har två barn 1 och 4 år. Johanna har även en podd med sin syster som heter Asfaltssamer, där de belyser hur det är att vara same i Stockholm.

Catharina Ramallo
Catharina kommer ursprungligen ifrån Lappoluobal som ligger i Kautokeino. Hon bor i Stockholm sen många år, har pluggat på Samernas i Jokkmokk där hon studerade spåket Nordsamiska. Idag jobbar och studerar Catharina till undersköterska, På fritiden är Catharina engagerad i Sameföreningen i Stockholm, Syjuntan, samt i en Samisk poesi grupp.

Tidigare samtal: Unga feminister i orten 23 oktober, Våra mammor i orten 6 november, Rätten till våra kroppar 4 december, Att vara jude i Sverige i dag 19 februari, Att vara rom i Sverige i dag 18 mars, Att ha gått i skola i orten 29 augusti.  

Samtalet livesänds på StreetGäris Faceboksida samt filmas och läggs upp i efterhand på youtube. Vi avslutar alltid sändningen efter 45 minuter då publiken bjuds in att ställa frågor.

2018-11-14
onsdag
18:00 - 20:00 Vällingby