×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Edward St Aubyn
Foto: David Sandison

Arkiverat evenemang:

Edward St Aubyn (England)

I samtal med Johanna Koljonen


Maximteatern


Möt den brittiske författaren Edward St Aubyn, född 1960, i samtal med Johanna Koljonen. St Aubyn slog igenom med romanerna om Patrick Melrose, som har självbiografisk grund. Romanerna utkom mellan 1992 och 2012, och var med på listan när BBC 2015 rankade de 100 bästa brittiska romanerna någonsin. I vinter är St Aubyn aktuell med romanen Dunbar, hans version av Kung Lear och är ett tragikomiskt porträtt av en dysfunktionell överklassfamilj. 

Johanna Koljonen är kritiker, programledare och författare. Hon har en examen i engelsk litteratur, har belönats med Stora Journalistpriset och vunnit På spåret. På Internationell författarscen har hon tidigare samtalat med bland andra Neil Gaiman, Margaret Drabble, Umberto Eco och Dmitrij Gluchovskij.

Samtalet hålls på engelska.

Om Romanerna om Patrick Melrose

I fem självrannsakande romaner följer vi Patrick Melroses resa från barndom till vuxenliv; från övergrepp till överdoser och sedan till överlevnad. Edward St Aubyn har hyllats av en rad författare – bland andra Zadie Smith, Jonathan Franzen, Alan Hollinghurst – och har i sin giftiga skildring av den brittiska överklassen ofta jämförts med Oscar Wilde och Evelyn Waugh.

Om Dunbar

"En gång i tiden hade jag ett imperium, sade Dunbar. Har jag berättat hur det stals från mig?"
Henry Dunbar var länge en global mediemogul med oinskränkt makt. På ålderns höst har han låtit döttrarna Abby och Megan ta över affärerna, bara för att inse att deras maktlystnad mer än väl mäter sig med hans egen. Rejält förvirrad väljer han att fly från sitt åldringsboende för att försöka rädda sitt imperium, men vem ska hitta honom först: de onda döttrarna eller den älskade minstingen Florence?

Dunbar är översatt av Erik Andersson.

PRESS OM Romanerna om Patrick Melrose

"Det är helt enkelt exceptionellt bra. Så skarpt att orden skär ner till hjärtat, så medryckande sorgset och samtidigt så underhållande och roligt att den här recensenten vid upprepade tillfällen störde omgivningen med att skratta högt."
– Politiken

Samtalet görs i samarbete med Albert Bonniers Förlag.  


2019 när huset vid Sergels torg renoveras finns Kulturhuset Stadsteatern istället på över tio platser runt om i stan! Maximteatern är en av de platser där vi dyker upp under 2019. 
 Läs om våra nya spelplatser här.

Information

Scen

Maximteatern

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

3 december 2019

Pris

  • Ordinarie:140 kr
  • Stud. från 26 år:110 kr
  • Pensionär:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda